top of page

Fasta/detoxa – förnya din kropp och din hjärna!

Att börja fasta må låta jobbigt men om man tänker att man faktiskt kan förnya sin kropp och sin hjärna, så kan det kanske vara värt besväret 😊?


Det som händer i hela kroppen och i hjärnan under fasta är att alla våra celler få ledigt från att bearbeta den maten som vi tillfört och ges äntligen tid att jobba med att reparera våra celler. Det jobbar med självläkning helt enkelt!


Ulrika Davidsson som är Kureras egen kostrådgivare berättar i sin bok "Allt om periodisk fasta" (The Book affair) att periodvis fasta stärker immunförsvaret, ger oss bättre koncentration och tankeförmåga, samt gör att inflammation i kroppen minskar. Periodisk fasta kan även vara behjälplig för de som kämpar med sockersuget, då genom att fasta kan vi hjälpa kroppen att jämna ut blodsockernivåerna samt sänka blodsockerhalten.Vi städar ju bort skräpet hemma, varför inte göra en storstädning i kroppen?

I boken ”Rädda din hjärna nu” berättar Peter Wilhelmsson och Hayde Bolouri att under periodisk fasta kan våra hjärnceller äntligen få jobba med autofagi och apoptos- där i båda processerna kan hjärnan bli av med de cellerna som inte längre behövs eller bryta ner och återvinna cellkomponenter. Hjärnan hinner helt enkelt med att skapa ordning och reda. Om man tänker att det är just ”ackumuleringen av skräp” som orsakar många av åldrandets effekter, så förstår vi att fastan är bra för oss!


Enligt dr Jason Fun som är kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF, så samtidigt som fastan städar ur kroppen, så ”stimulerar den också tillväxthormon, vilket säger till kroppen att börja producera nya tjusiga delar till kroppen. Vi ger verkligen våra kroppar en fullständig renovering.”


Hur kan man börja fasta?


Det enklaste sätter är kanske just att skippa kvällsmålet eller frukosten och skapa 16 timmars fasta. Du kan välja om du gör det en gång i veckan eller om du fortsätter fasta varje dag och äta mellan de resterande 8 timmarna.


Vill du satsa på längre fasta, så är det bra att göra lite förberedelse och vänja kroppen först vid mindre mängd mat, för att sedan gå över till juicer, örtteer, buljong och dylikt. Vill du underlätta fastandet så har vi i butiken några färdiga sett för 3, 5 och 7 dagars fasta, med färdiga planer.

Det är bara att sätta igång för att förnya din kropp och knopp 😊!

113 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page