Har ni inte provat baka med bovete än så gör det, det blir gott och näringsrikt :-)!Bovete är basbildande i kroppen till skillnad från de traditionella sädesslagen samt naturligt glutenfri. Det innehåller dessutom B-vitaminer och magnesium som är en otroligt viktigt mineral som behövs till många processer i kroppen. Så prova gärna bovetemjölet, du kan använda det till det mesta i glutenfri bakning och matlagning, vi gör både bröd, pannkakor och pajer med just bovete.
Och här kommer receptet, som kommer (precis som många andra recept som vi delar med oss :-)) från nillaskitchen.se
Surdegslimpa med hel bovete
4 dl hel bovete + 1 l kokande vatten till sköljning
5-6 dl vatten
2 msk chiafrön eller krossade linfrön
1 dl sesamfrön (kan uteslutas)
1 tsk salt
Valfritt:
1 msk honung 1/2 tsk brödkryddor
Viktigt att tänka på (bakterier)
Allt som kommer i kontakt med degen ska vara extra rent ( inga rester av kemikalier från diskmedel). Vi brukar spola med kokande vatten på de redskapen och limpformen vi använder till bakningen. Om redskapen är smutsiga eller har rester av bakteriedödande ämnen på sig så kan fel sorters bakterier få fäste i degen (istället för de goda surdegskulturerna).
Om fel bakterier får fäste i degen så luktar den inte friskt syrligt när den jäst några timmar utan skarpt som ättika. Den jäser heller inte upp och bubblar som den ska. Om rätt bakterier inte fått fäste från början så går det tyvärr inte att rädda utan man måste börja om. Du märker det om degen efter 24 h inte rest sig alls och luktar obehagligt surt.
Om degen inte visat tecken alls på att jäsa upp efter 12-16 timmar kan man hjälpa processen genom att ställa limpan varmt. Antingen ställ in limpformen i jäsugn eller så kan du värma ugnen till 40°C, stäng sedan av den helt och ställ varsamt in den jäsande limpan övertäckt med fuktad bakduk i den varma ugnen. Stäng ugnsluckan och låt stå under några timmar.
Om degen inte fått fart inom 36 h trots att du gett den extra värme så har antagligen fel bakterier fått fart i degen och då går den inte att rädda. Man måste börja om.
Viktigt att tänka på (konsistens)
Dosera vattnet till degen försiktigt innan du mixar den. Konsistensen ska vara mycket tjock och klibbig – den ska inte vara flytande. Det är bättre att det först är för lite vatten så att du kan tillsätta mer om det behövs.
Gör så här:
Skölj bovetet i durkslag med kokande vatten.
Lägg det avrunna bovetet i blöt med nytt kallt vatten tillsammans med sesamfrön över natten. Efter att bovetet har svällt upp ska det knappt täckas av vatten. Om det behövs, häll av överflödigt vatten. OBS! Det är bättre att det först är för lite vatten så att du kan tillsätta mer om det behövs.
Tillsätt chiafrön och mixa bovetet och fröna i blötläggningsvattnet.
Tillsätt salt och annan valfri smaksättning om du vill och blanda. Konsistensen ska vara som riktigt tjock gröt och mixad till nästan helt slät konsistens.
Olja in insidan av en limpform (1,5 l) – helst med kokosolja i fast form (kyld eller sval) eftersom att det sitter kvar tills att limpan ska bakas.
För över smeten i formen, jämna till ytan med baksidan av en slev och täck över med plastfilm eller bakduk.
Låt jäsa i rumstemperatur under ca 24 timmar. Brödet kommer inte att jäsa upp mer än 25%. I ett kallt kök kan det dröja upp till ytterligare ett halvt dygn (sammanlagt 36 h) tills att brödet jäst upp. Hantera formen varsamt när du sätter det i ugnen.
Grädda i 225°C i ca 60 minuter långt ned i ugnen. Det går bra att sänka temperaturen och baka under längre tid.
Låt limpan svalna på galler under bakduk.
Vår limpa reste sig inte lika mycket som Nillas men var god ändå! Lycka till :-)!
Commentaires