top of page

Torr hud

Nu är vintern snart över och man skulle kunna tro att nu kan vi äntligen få tillbaka vår mjuka, elastiska och återfuktade hud som vi hade innan vintern.


Så enkelt är det nog inte och vi märker att många av våra kunder söker produkter nu, som kan hjälpa dem mot just torr hud.


Vi har flera olika bra kroppslotioner, oljor och krämer som hjälper oss att hålla huden i schack, och de är bra (ekologiska), producerade med omtanke för naturen och människan. De återfuktar huden utifrån och kan mjuka upp den, vissa kan hjälpa mot klåda osv. Men…


Huden är vårt största organ. Den är en del av kroppen, den ska skydda oss mot inkräktare utifrån och är inte bara något som omsluter oss.

Huden är vårt största organ. Den är en del av kroppen, den ska skydda oss mot inkräktare utifrån och är inte bara något som omsluter oss. Därför påverkas den ju också av det vi äter, det vi dricker och inte dricker. Har vi hormonell obalans, för lite vätska, för lite näring till huden, för lite omega 3, så kommer det förmodligen att synas på huden.


Huden - vårt första immunförsvar


Huden skyddar kroppen och det vi kan göra är att hålla huden i bra kondition för att den ska fortsätta vara en bra barriär mot inkräktare utifrån. Hudens barriär är delvis uppbyggd av fettsyror som skyddar oss och om vi har brist på fettsyror så kan det resultera i torr hud och sprött hår.


Det har varit mycket skriverier om att fett är farligt för oss och att det är det som gör oss överviktiga. Nu vänder trenden och fler och fler inser att det är sockret som ofta är boven och väljer vi rätt fett så hjälper den oss att må bra.


Hjärnan består av fett, vi har fett i alla våra vävnader, inre organ och inte bara huden. Omega 3 och 6 är till exempel essentiella fettsyror som kroppen inte kan producera själv men som är grundläggande beståndsdelar för cellstrukturen. Har vi inte dem i kosten så kommer vår kropp att sakna grundläggande material.


Vad kan vi göra för att stödja huden inifrån?

Här kommer några tips:

Ät varierad kost som innehåller nötter (valnötter är riktiga superhjältar när det gäller omega 3 avokado, olivolja, fet fisk (lax, makrill, sardiner), linfrön.


- Drick mycket vatten, det är lätt att glömma bort det, så ha gärna en flaska eller tillbringare med vatten nära dig, och fyll bara på lite då och då. Då vet du också hur mycket du har fått i dig (rekommenderat intag är mellan 1,5 och 2 l per dag).


- Har du eksem eller akne så kan du stödja huden med jättenattsljusolja som innehåller hög halt av GLA (gammalinolensyra). GLA sägs kunna påverka fuktbalansen och är hormonbalanserande. Den används just vid akne, torr hud, eksem och ingår i kosttillskott för premenstruella problem.


- Äter du inte fet fisk 2–3 gånger i veckan så rekommenderas tillskott av Omega 3. Det finns i flytande form, kapslar och tuggisar.


- Nivåerna av kollagen minskar med åldern men kan påverkas även av andra faktorer. Kollagenet är ett protein som finns i benstomme, leder (brosk, senor och ligament) samt hud. Vill du öka elasticiteten i huden och minska/förebygga rynkor så finns det tillskott i form av kollagenpulver och kapslar.


Skönheten kommer inifrån kan nog stämma här, vi kan själva påverka huden genom kosten och kosttillskott! Det finns även andra faktorer som påverkar huden, det som vi nämnde i tidigare inlägg om balansen i livet: sömn, vistelse i solen, fysisk aktivitet och stress mm. Så det är ofta helheten vi måste titta på och se var vi kan göra ändringar för att ge oss själva optimala förutsättningar för att hela vi ska må bra 😊! Har ni några frågor så kan ni alltid höra av er till oss. Ni vet var vi finns.


19 visningar0 kommentarer

Kommentare


bottom of page