top of page

Rensa i städskåpet

Uppdaterat: 17 feb. 2022

Vem vill inte ha det rent och fint runt omkring sig? Det finns inget bättre än doften av ett nystädat hem eller vindtorkad tvätt. Kanske doften av nybakta kanelbullar, men det kan vi skriva om i ett annat inlägg.


Men vad är just doften av nystädat eller nytvättat för dig? Är det starka rengöringsmedel som doftar? Nuförtiden använder man ofta massor av olika produkter med klorin, stark parfym och andra kemikalier för att skapa känslan av nystädat. Tyvärr så kan de produkterna skapa mer problem än nytta, då vi utsätts för de olika ämnena i så stora mängder hela tiden.


Om du väljer ekologiska produkter i ditt hem så minskar du mängden av de ämnen som du utsätts för utanför hemmet.

De vanligaste rengöringsmedel man köper i vanliga butiker är tyvärr inte snälla mot varken vår hälsa eller naturen, eftersom de innehåller färgämnen, syntetiska dofter, fosfater eller parabener.


Enligt Maja Lundbäck som skriver på Allergia.se:


” var femte med handeksem har utvecklat en kontaktallergi, till exempel mot parfymämnen, som kan finnas i vattenlösliga städprodukter. Parfymämnen är vanliga i rengöringsmedel för att det ska lukta gott efter städningen, men egentligen är de onödiga för funktionen – det blir rent ändå”.


Och det är faktiskt ganska enkelt att byta ut de produkterna mot ekologiska, snällare mot miljön-och din hälsa produkter. Det finns massor med färdiga produkter: allrengöringsmedel, tvättmedel, ulltvättmedel och diskmedel. De produkterna innehåller ofta inga tillsatta doftämnen eller konstgjorda kemikalier utan de innehåller istället bl a eteriska oljor .


Vad många inte vet är att det är både enkelt och billigt att göra egna rengöringsprodukter, till exempel rengöringsspray med ättika eller kolloidalt silver.


Här kommer recept på de två alternativen:

Ingredienser:

4 dl kokat vatten som har fått svalna.

1 dl 24% ättika

1 tsk bikarbonat

2-3 droppar eterisk olja, tex lavendelolja, citrusolja.


Gör såhär:

Blanda ihop alla ingredienser i en sprayflaska och droppa i den eteriska oljan. Var försiktig när du blandar då bikarbonat kan göra så att det bubblar.

Skaka flaskan.

Redo att användas!


Eterisk olja fungerar bakteriedödande och gör även att ytor i hemmet doftar gott.


Du kan använda lavendelolja som sägs ha en lugnande och avslappnande effekt i rummet eller Ylang ylang som passar utmärkt i rengöringsspray då den har en härligt blommig och sensuell doft som påminner om jasmin och syren. Välj doften som du tycker bäst om.


Ett annat alternativ om du vill välja doftfri städning så kan du rengöra ytor med kolloidalt silver som hjälper till att hämma bakterietillväxt och motverka mikroorganismer på hårda ytor. Blanda bara vatten och kolloidalt silver i en sprayflaska för att enkelt kunna rengöra t.ex. köksbänk och handtag.


Naturskyddsföreningen tipsar om hur du kan få det topprent i köket:


Mikrovågsugnen:

Ställ in en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt en minut. Nu är det enkelt att torka bort matrester och stänk. Plus att det luktar gott!

Disktrasan: Släng trasan i tvätten eller koka den med lite diskmedel en gång i veckan så håller den sig fräsch längre.

Spisen: Bli av med ingrodd smuts genom att hälla på ättika och sedan strö över rikligt med bakpulver. Låt det bubbla och fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.


Det finns fler smarta tips på:


Och så ett litet tips från oss: Använd en liten sprayflaska med vatten och kolloidalt silver så kan du ha den på ditt skrivbord. Då kan du snabbt rengöra din dator, mobil eller surfplatta med en fuktad trasa.

Städa, diska och tvätta med ekologiska produkter, så att både ditt hem och naturen kan bli lite renare. Plus att du tar hand om din hälsa på köpet

84 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page