top of page

Probiotika kan påverka människans skelett

Uppdaterat: 18 aug. 2022

Måndag igen och idag vill vi lyfta probiotika, då vi tror att den verkligen har dunderkrafter!

Vissa som har problem med magen eller precis har haft en antibiotikakur blir ibland rekommenderade att ta tillskott i form av probiotika. Det är ju bra att det lyfts i de sammanhangen men faktum är att vi alla kan ha stor nytta av att äta probiotikatillskott.


Mellan 70 till 80% av immunförsvaret sitter just i tarmarna.


Om du får i dig en variation av bra bakteriestammar, så sänker de ph-värdet i tarmen vilket motverkar tillväxten och aktiviteten hos de skadliga och sjukdomsframkallande bakterierna och svamparna, som t ex candida och samtidigt låter de goda bakterierna frodas och jobba åt dig.


Så det vi vet hittills om probiotika är:

- de stimulerar vårt immunförsvar

- tillverkar B och K-vitamin

- producerar ämnen som sänker pH-värdet (vilket skyddar mot skadliga inkräktare)

- tillverkar serotonin som stimulerar tarmrörelserna och får oss att må bra

- påverkar näringsupptaget

- hjälper oss att bränna fett.


När vi får obalans i vår bakterieflora så kan problem i bakteriesamhället (det är ju som en egen liten värld i tarmarna med cirka 100 000 miljarder små invånare) uppstå och hälsoproblem skapas. Vårt immunförsvar kan försvagas, tarmrörelserna störas, patogena mikroorganismer som sjukdomsframkallande bakterier och parasiter kan ta över. Det finns alltså goda skäl att hålla tarmbakterierna i balans för att “själv” må bra.


Men, förutom allt det vi har nämnt, så finns det ytterligare skäl till att ta probiotika!


Idag kom vi över en intressant studie från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Studien, vars resultat publicerades av tidskriften Journal of Internal Medicine, visade att kosttillskott med hälsofrämjande bakterier kan skydda skelettet hos äldre kvinnor. För första gången visar forskare att kosttillskott i form av probiotika kan påverka människans skelett. I studien har 90 äldre kvinnor deltagit. Under ett år fick de dagligen tillskott i form av hälsofrämjande bakterier eller placebo.


Anna Nilson, som är överläkare och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet berättar att:

”Efter ett år, när vi avslutade studien, mätte vi kvinnornas benförlust i deras underben (…). De kvinnor som fick pulver med aktiva bakterier hade bara förlorat hälften så mycket ben i skelettet jämfört med de som fått inaktivt pulver”. Man har minskat benförlusten med 50% bara genom att ta probiotikatillskott i ett år!


Denna upptäckt kan ha en stor betydelse i framtiden eftersom äldre kvinnor har störst risk att drabbas av benskörhet och frakturer. Forskare som deltog i studien menar på att probiotikabehandling kan bli ett effektivt och säkert sätt att förhindra uppkomsten av benskörhet hos många äldre i framtiden


Kan vi få i oss de via mat? Både jag och nej.


Man kan köpa yoghurt eller fil med de goda bakterierna, tyvärr finns det ofta bara en stam av de goda bakterierna i den och det räcker tyvärr inte för att påverka tarmfloran nämnvärt. Bakterierna finns i syrade eller jästa grönsaker men där försvinner bakterierna vid pastöriseringen, så då är det viktigt att ha koll på att de inte är pastöriserade.


Har du frågor och funderingar kring probiotika, så hör gärna av dig till oss!


”Ta hand om din kropp, det är det enda stället att leva i 😊”!
32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page