top of page

Mindfulness - att vara närvarande i nuet

Uppdaterat: 2 apr. 2022

För många rullar livet på i ett högt tempo, för andra går det långsammare. Har man familj, går ofta livet för fort och vi har svårt att hitta tid till återhämtning.


Lever man ensam, önskar man ofta mer rörelse i vardagen. Balans är något som många strävar efter, än är det så svårt att hitta den. Vi drömmer oss bort till framtiden eller till det förflutna.


Veckorna går, vissa nyårslöften håller, vissa börjar bli bortglömda.

Oavsett hur ditt liv ser ut, så är det bra för dig, din kropp och din hjärna, att stanna upp och vara i nuet, åtminstone lite då och då.

Vi vill tipsa om medveten närvaro, för en mer hållbar och gladare vardag. Har du hört talas om det och funderar på om det kan vara något för dig? Mindfulness är att vara närvarande i nuet, att lyssna till sig själv, till kroppens signaler och vara lyhörd för sina behov. Det är att inte döma, inte värdera, att acceptera och släppa taget om det som du inte kan påverka just nu i stunden. Det är att bara vara.


En del upplever att mindfulness minskar stress, ångest och nedstämdhet.


En del tycker också att mindfulness kan vara en hjälp för att hantera smärta och sömnproblem. De övergripande resultaten av dagens forskning visar att mindfulness är verkligen bra för oss.

Ola Schenström som är en av Sveriges främsta experter inom mindfulness, är en mycket uppskattad föreläsare och kursledare, säger att det inte är någon snabbmetod och att den kräver regelbunden övning, om man vill få ut maximal effekt av den. Samtidigt så kan den börja ge effekt efter bara några gånger av korta stunder, där du praktiserar medveten närvaro.


Det du kan börja med är att prova på den själv, antingen i rörelse eller i stillsamhet. Är du ute i naturen- fokusera på det du ser, värdera inte om det är fint eller inte, bara se, betrakta. Känn dofterna, lyssna till alla ljud runtomkring dig. Se om du kan särskilja ljuden, se om du kan känna vad som händer i din kropp när du går, känn hur du andas, utan att du behöver ändra på hur du andas. Du kan ta upp några kvistar, löv, kottar och känna på dem. Hur känns de i din hand?


Mindfulness kan du även göra sittandes eller liggandes. Det handlar om att du riktar hela din uppmärksamhet mot det som sker nu, i dig, runt om dig.

Idag finns det många böcker, poddar och appar som man kan använda sig av för att lära sig tekniken. De underlättar i att lära sig metoden, att vara uppmärksam, att inte låta tankarna sväva iväg.

I vissa appar an du börja träna gratis och med så korta stunder som 3 minuter åt gånger. De korta stunderna kan göra skillnad, hjälpa dig bara landa och vara med grundad.

Testa gärna!

57 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page