top of page

Järnet, blodet och upptaget

Uppdaterat: 5 juli 2023

Blodbrist (anemi) kan ofta förebyggas genom att tillsätta järn men även vitamin B12 och folat, gärna i kombination med C-vitamin som främjar järnupptaget. Blodbrist och järnbrist är inte samma sak men en järnbrist kan leda till blodbrist.

Kroppen använder B12 för att bilda röda blodkroppar. I de röda blodkropparna finns hemoglobin. Det är ett ämne rikt på järn som fångar upp och transporterar syre från lungorna ut till kroppens celler.

Alla processer i kroppen hänger ihop, glömmer vi bort det är det är svårare att få bukt med sina hälsobekymmer. Har du en tarm som inte är så bra på att ta upp näring (gäller tyvärr de allra flesta av oss), ja då behöver också ett stort fokus finnas vara att stödja tarmens hälsa, i kombination med bra och biotillgängliga tillskott. Upptaget av järn försämras vid inflammation i tarmen och/eller om tarmmiljön är störd. Samma sak gäller åt andra hållet, dvs att vissa probiotiska stammar har sämre upptag i en miljö som är rik på järn. Järnrika miljöer uppstår i tarmen under den aktiva inflammatoriska fasen vid en tarmsjukdom som exempelvis IBD eller Chrons. Tillskott i flytande form är att föredra i så stor utsträckning som möjligt, Blutsaft är en gammal favorit som inte gör en hård i magen. Blutsaft innehåller inga konserveringsämnen, artificiella smak- eller färgämnen och har istället en fin kombination av örter och frukter. Det är svårt att dricka för stora mängder Blutsaft, tar vi däremot ett receptutskrivet järntillskott är det viktigt att inte ta det under för lång tid.

Just nu och t om 30/7 har vi rabatt Blutsaft när du handlar i butiken 209 kr (ord.pris 249 kr). Och kom ihåg! Läk din tarm.

25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page