Tips för hälsosammare påsk- ett fantastisk recept på gluten-, mjölk, och sockerfri påsktårta!

Högtid som förknippas med god mat och massor av godis ! Vi har nyligen lagt ett inlägg på våra sociala medier med frågan om ni har koll på ingredienserna i påskgodis. Vi har många gånger blivit skrämda av att läsa på innehållsförteckningarna. Massor med olika billiga tillsatser, palmolja och färgämnen som inte ens bör finnas i det ätbara. Usch säger vi och bjuder i stället på ett fantastisk recept på gluten-, mjölk, och sockerfri påsktårta! Så gott!


Chokladtryffeltårta av sötpotatis (ja, det är sant :-)!!


Skapare av det här receptet ( Nillas kitchen) kallar det för ”next level” vegan, glutenfri, allting fri-chokladtryffeltårta :-)! Den innehåller nötter men de kan man byta ut mot frön om man inte tål nötterna.


12-16 bitar

  • 600g/1 stor sötpotatis eller 2 mediumstora

  • 125g/ca 1,5 dl kokosolja, rumstempererad eller uppvärmd (flytande)

  • 3-5 msk honung* eller lönnsirap (mängd efter smak)

  • 75g/ ca1,5 kakao

  • 0,5 tsk vaniljpulver

  • 2 krm salt

*honung är ju inte vegan så välj lönnsirap om du vill ha vegan version av denna goding


Botten
  • 250 g valnötter eller andra nötter

  • 10 st dadlar

  • 2 krm vaniljupulver 2 krm salt

  • ev. ett par msk kokosolja, rumstempererad eller uppvärmd (flytande)

Dekoration
  • Valfri, hela valnötskärnor och riven mörk choklad.

Gör så här:

Rosta hel, oskalad sötpotatis i 200°C i en ugnsform i mitten av ugnen tills att den är mjuk rakt igenom: 45min-1 h. Låt svalna något och gröp ur innehållet ur skalet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop med stavmixer. Du kan också köra ihop smeten i matberedare eller blender. Börja med en mindre mängd sötning och tillsätt mer efter smak. Mixa gärna extra länge – det ger ett mycket slätare resultat.




Förbered en form(22cm) genom att täcka insidan med bakplåtspapper eller plastfolie.


Kör valnötter i matberedare till grovhackad konsistens, tillsätt urkärnade dadlar, vaniljpulver och salt och kör matberedaren igen så att det bildas en smulig med klibbig kakdeg. Om blandningen är för smulig, tillsätt extra kokosolja så att blandningen går ihop lite bättre.

Tryck ut valnötsdegen mot botten av formen och jämna till med fingrarna. Täck valnötsbotten med chokladfyllningen och släta ut ytan jämnt med en slickepott eller baksidan av en sked.

Dekorera och njut :-).



Hoppas det smakar :-)!

Glad påsk :-)!






10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla