Len och krämig Raw Citroncheesecake



Raw cheesecake som är fullproppat med nyttigheter från alla nötter och kokosoljan. Den här är helt mjölkfri och glutenfri och passar perfekt nu till vårens och sommarens alla födelsedagar och studentbufféer. Du kan förbereda den några dagar innan och förvara i kylskåp. Den håller sig upp till en vecka. Men du kan också frysa in den och tina innan servering. Jag tycker att tårtan är snygg som den är, vackert gul och slät och kräver ingen dekoration, men färska bär som hallon och blåbär passar bra till.


12-16 bitar

Till botten:

  • 1,5 dl osaltade pistagenötter (kan ersättas med andra nötter)

  • 1,75 dl pumpakärnor (kan ersättas med andra nötter eller kokosflingor)

  • ca 2,5 dl torkade aprikoser eller ca 8-10 st urkärnade färska

  • 1 krm torkad ingefära

  • 1 krm havssalt


Till fyllningen:

  • 6 dl cashewnötter (blötlägg i minst 8 timmar – de expanderar då till ca 8-9 dl)

  • saft från ca 3 citroner (ca 1,5 dl eller mer)

  • rivet skal från 3 citroner

  • 2 dl agavesirap

  • 2 dl kokosolja

  • 1 tsk vaniljpulver

  • 1 krm salt

  • 1 krm gurkmeja (kan uteslutas, bidrar med lite extra färg)

  • Blåbär, hallon eller jordgubbar till garnering

Gör så här:

Förbered insidan av en 24 cm kakform med antingen plastfolie eller bakplåtspapper. Mixa pistagenötter och pumpakärnor i en matberedare till finhackad konsistens. Tillsätt aprikoser eller dadlar och mixa till en smulig men formbar deg. Fördela degen över botten av formen och tryck den platt med fingrarna.


Mixa alla ingredienserna till fyllningen i en blender (minst 1,5 l, helst 700W eller starkare) under ett par minuter eller tills att blandningen är helt slät och gräddig i konsistensen. Smaka av med mer citronsaft, sötma eller salt om det behövs. Häll fyllningen i formen över botten och ställ in i kylen. Låt stå i minst 6 timmar för att stelna. Serveras kylskåpskall.





9 visningar0 kommentarer