Ekologisk honung varför är den bättre än konventionell honung?
- info7746068
- 16 juni
- 2 min läsning
Uppdaterat: 19 juni
Det är känt sedan tidigare att honung är en av de råvaror som det förekommer mest fusk med. En stor orsak är att det inte finns en bra testmetod att mäta kvalitet på honungen.
Branschorganisationen Biodlingsföretagarna och föreningen Honungsringen har låtit DNA testat 40 olika sorters honung. 36% av de som testades saknade DNA från växter, insekter och mikroorganismer. Samtliga produkter som inte klarade testet var importerade.

Honung är en mångsidig och mycket populär produkt som har använts i århundraden som ett naturligt sötningsmedel och som ingrediens i en mängd olika livsmedel och produkter för personlig vård.
Det är stor skillnad mellan ekologisk honung och konventionell honung.
Ekologisk honung har stränga regler att följa. Ingen användning av kemikalier, bekämpningsmedel och konstgödsel i produktionen. Ingen antibiotika eller andra syntetiska kemikalier till djuren.
När du väljer ekologisk honung bidrar du till en hållbar miljö för både djuren och naturen.
Den ekologiska honungen har ett rikt innehåll av vitaminer och mineraler då den inte utsätts för intensiva produktionsprocesser som t.ex. pastörisering. Genom att honungen inte blir upphettad får vi tillgång till honungens egna guld. Honungen är rik på vitaminer (c-vitamin, B1, B2, B3, B5 och folsyra), mineraler (fosfor, kalcium, magnesium, kisel, järn, mangan, jod, zink), de essentiella aminosyrorna och enzymer (amylas, invertas). Vid upphettning bevaras inte lika många enzymer och antioxidanter. Antioxidanterna (flavonoider, fenolföreningar) i honungen är höga, tillsammans med de antibakteriella egenskaperna hjälper honungen dig att stärka ditt immunförsvar.
Branschorganisationen i Sverige menar att det är svårt för oss konsumenter att avgöra om honungen är äkta eller inte, när det står i innehållsförteckningen att det är EU-honung eller icke EU-honung. 60% av all honung i Sverige är importerad.
コメント