top of page

Det viktiga C-vitaminet! Får du i dig det du behöver?

Vitamin C är en antioxidant som hjälper immunförsvaret och är viktigt för många processer i vår kropp, t ex: starka slemhinnor, blodkärlsväggar och binjurar. C-vitamin har en antiinflammatorisk verkan, bildar kollagen, motverkar för tidigt åldrande, gynnar bl.a järn- och kalcium upptaget från födan, skyddar och avlägsnar tungmetaller från kroppen, motverkar uppkomsten av autoimmuna sjukdomar, gynnar fertiliteten... bland mycket, mycket annat!

Människan kan inte producera sitt eget C-vitamin och behöver enligt experter få i sig 2-13 gram/dag beroende av ålder, stressnivå och hälsotillstånd.


Får du i dig tillräckligt?

Livsmedelsverket rekommenderar endast 75 mg (0,075 gram) ca 1 apelsin/dag men denna rekommendation baseras uteslutande på att hålla Skörbjugg borta. Vi behöver mer för välmående.

C-vitaminet är ett vattenlösligt vitamin vilket innebär att det inte lagras i levern, det eventuella överskott du får i dig kissar du alltså ut. Förr sa man att hög dos C-vitamin gav njursvikt vilket vi idag vet inte stämmer. Snarare visar forskningen att C-vitamin skyddar mot njursvikt.


C-vitaminrik föda

Nedan finner du en lista på de mest C-vitaminrika livsmedlen:


1. Torkade nyponfrön – 270 mg

2. Torkad papaya – 219 mg

3. Färsk chilipeppar – 240 mg

4. Svarta vinbär – 210 mg

5. Gul paprika – 205 mg

6. Röd paprika – 200 mg

7. Guava – 184 mg

8. Bladpersilja – 182 mg

9. Nässlor – 175 mg

10. Pepparrot – 152 mg


Notera att apelsin och andra citrusfrukter inte finns med på denna lista! Vitamin C i livsmedel är dessutom väldigt värmekänsligt vilket innebär att mängden C-vitamin sjunker drastiskt då vi hettar upp och kanske t om värmer om maten.Tillskott

C-vitamin är som tidigare nämnts en antioxidant vilken hjälper kroppen att skapa motståndskraft mot olika sjukdomstillstånd. För dig som lider av en sjukdom - akut som t ex ett förkylningsvirus eller kroniskt tillstånd, är tillskott väl värt att rekommendera. Vid sjukdom förbrukar kroppen stora mängder C-vitamin. Det är nära omöjligt att få i sig så stora mängder C-vitamin via födan som behövs för att hjälpa kroppen vid sjukdom. Vi rekommenderar en syraneutral Askorbinsyra (vitamin C) för dig med känslig tarm eller om du har försurning i kroppen. Och håll dig undan brustabletterna, där finns fyllnadsmedel och andra tilläggsämnen som inte främjar kroppen och hälsan.


Linus Pauling

1937 utdelades Nobelpriset till tre forskare som fastlagt askorbinsyrans struktur och biologiska funktioner. Den tvåfaldigt utsedda nobelpristagaren Linus Pauling var bland de första att rekommendera stora dagsdoser av vitamin C för förebyggande av förkylning och sjukdom. På senare tid har höga doser intravenös C-vitamin väckt stort intresse för behandling av cancer, som i filmen Vitamin C: the unsung molecule.


Den 2 juni 2022 hålls en föreläsning om frekvensmedicin och C-vitamin i Butik Vitamin! Där får du lära dig mer om C-vitaminets möjligheter och inverkan på den mänskliga kroppen.

Här hittar du eventet, välkommen!


19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page