top of page

Börja dagen med bra frukost och må bättre resten av dagen!


Den typiska frukosten kan vara en riktig sockerbomb. Vi får en snabb kick av snabba kolhydrater och när den går över känner vi oss trötta och sötsugna resten av dagen.Vad är lösningen, vad ska vi äta:)?

Det finns olika skolor om frukosten är den viktigaste måltiden eller om man ska fasta fram till lunchen, men äter du frukost så skulle det mest optimala vara att äta lunch eller middag till frukost!


Då får du i dig protein, fett och kolhydrater med mängder av fibrer, vitaminer, mineraler och bra fetter (vi förutsätter då att du inte äter chips eller godis till middag, utan en riktig bra och näringsrik måltid :-)). Känns den tanken konstig så kan du börja med att botanisera lite i olika grötsorter, smoothisar och paleorecept.


Här har du några förslag på god och näringsrik frukost:


Overnight oats (det låter kanske märkvärdigt men det är inget annat än havregryn med någon vätska- mjölk eller växtdryck som har stått i kylen över natten :-).


Overnight oats med bär


Ingredienser: 1 paket hallon/ blåbär/ björnbär 2 dl yoghurt /det går jättebra med växtbaserad 1 tsk vaniljpulver 1 dl havregryn/ boveteflingor

några favoritnötter 2 msk chiafrön

1 grön banan (bättre för tarmfloran bl.a. än en mogen banan)


Gör så här: Tina frysta bären. Mixa dem med yoghurten av din preferens + vaniljpulver (och lite honung om du vill). Rör ner drygt havregryn och chiafrön. Slanta upp den och “klistra fast” slantarna på sidorna i en glasburk Häll ner bärsgröten i burken (med eller utan bananslantar på sidorna), unna dig valfri topping och ställ in den i kylen.


Tål du inte havre byt ut den mot boveteflingor, det funkar lika bra.
Havregryn/ Bovetegröt/ Hälsogröt


Gör din gröt som du brukar göra men byt ut eller blanda fritt mellan havre, bovete, hirs, amarant, quinoa, teff, durra. Ja, du ser, det finns mängder av olika sorter med olika näringsinnehåll. Lägg till några blötlagda nötter, buljongpulver (läkande för tarmen och bidrar med kollagenet), toppa med bär/ nötter/ frukt/ kanel och kardemumma. Bara din fantasi som sätter gränser här :-)!

Smoothies

Här kan du verkligen variera i oändlighet!


Vårt godaste smoothie recept är dock den här:


En halv färsk ananas (eller någon deciliter fryst)

1 näve färsk bladspenat

2-3 msk grovhackad färsk mynta

1-2 tsk baobabpulver/ 1 krm spirulina

ev. 1 banan för lite matigare

några isbitar


Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till slät konsistens. Drick till frulle eller som mellanmål!


Prova dig fram till dina favorita smaker. Blåbär, banan och spenat? Avocado, hallon och kokosmjölk?

Du kan tillsätta havregryn, nötter, en morot.


För att göra smoothien extra bra för kroppen så kan du även här tillsätta buljongpulver (det finns pulver utan smak).
Om inget av ovanstående tilltalar dig så kan du sätta ihop "man tager vad man haver", även det kan bli gott till frukost och ge dig en bra start på dagen. Vi förutsätter här också att vi har några bra basvaror hemma.

Våran frulle kan se ut så här vissa dagar:
Bara vi tänker utifrån bra basvaror, så kan vi förbereda de innan och sätta ihop något gott och enkelt :-).


Känner du dig vilsen i frukostfrågan så är du alltid välkommen att boka tid hos oss för kostrådgivning :-)!24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page