OverProject 57

Antiinflammatorisk mat

Nu är det måndag igen och vi är glada att vi får vara i butiken igen!
Helgen brukar gå fort när man ha roligt och det vi märker själva är att även om vi håller oss mest till näringsrika måltider under veckan, så är det lättare att det slinker in något som kanske inte är så bra för kroppen under helgen. Vissa kallar det för att unna sig, andra för att fuska .

Vilket som, i fall vi fortsätter unna oss vecka ut och vecka in så kan det resultera i att kroppen inte är på topp. Vissa märker av lederna mer, magen är orolig, man kan känna sig mer stressad.
Och egentligen är det inget konstigt. Får inte bilen rätt bränsle, så mår den inte bra heller, varför skulle det vara annorlunda med oss, maten är ju vårt bränsle .

Eftersom vi har lovat er att inte prata om vad man kan få bort ur kosten för att må bättre, utan fokusera på vad vi kan lägga till, så idag vill vi lyfta antiinflammatorisk kost som består av livsmedel som har en dämpande effekt på inflammation i kroppen. Det är framförallt olika typer av föda från växtriket, vildfångad fisk, ekologisk fågel, ekologiskt kött, nötter. Parallellt med detta undviks mat och livsmedel som kan öka inflammation – exempelvis socker, transfetter, halvfabrikat. Det finns olika grader av hur strikt man kan vara i den antiinflammatoriska kosten, det kan man anpassa utifrån egna behov.

Men om vi går tillbaka till det där med att unna sig nu i semmeltider ! Vi vill tipsa er om en antiinflammatorisk/paleo semla faktiskt!
Vi har provbakat, provsmakat och den får godkänt även av de som äter vanligt kost till vardagen.

Du behöver (4 semlor):

Bullar
• 3 ekologiska ägg
• 0,2 dl ekologisk honung
• 1 dl ekologisk kokosmjölk/ mandelmjölk
• 2 msk ekologiskt kokosnötsmjöl
• 2 dl ekologiskt mandelmjöl
• 2,5 msk fiberhusk
• 2,5 tsk bakpulver
• 2,5 tsk ekologisk malen kardemumma

Fyllning
• inkråmet från bullarna
• 90 g mandelmjöl
• 25 g flytande honung
• 25 g kokosgrädde

Topping
• vispad ekologisk kokosgrädde (gillar du inte kokossmaken så kan man neutralisera den lite med citronjuice eller skal från en citron)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Vispa ägg &honungen poröst
4. Rör ihop torra ingredienser med äggvispet och kokosmjölken/ mandelmjölken till en deg. Låt stå ca 10 min.
5. Forma fyra bullar & lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter & låt sedan bullarna svalna under en bakduk. Skär av locket på bullen & gröp ur degen.
7.Blanda mandelmjöl med honungen och kokosmjölken.
8. Lägg rikligt med din mixade “mandelmassa” i bullen, vispa grädden och lägg den ovanpå, lägg på locket och pudra med kokosnötsmjöl.