OverProject 57

Sötsugen? – Du är nog inte ensam!

Vi har missat chokladbollens dag! Vi hoppas att ni firade dagen med riktigt goda chokladbollar och om inte så eftersom vi älskar chokladbollar så tänkte vi att vi måste ta igen missen och kommer att bjuda på riktigt goda bollar o recept, i butiken på måndag.
 

Nyttiga choklad- eller kolabollar?

Ja, de finns :-)!


Vi tycker att det är helt ok att äta något sött lite då och då med gott samvete, även ur hälso- eller kostrådgivarens perspektiv. Av både egen- och andras erfarenhet så vet vi dock att det är väldigt svårt ibland att hålla sig till ”lite då och då” och lätt att göra det till en vana och äta godsaker varje dag. Där börjar problemet med sockerberoendet, oavsett vilken sötningsmedel vi använder, alla triggar belöningssystemet i hjärnan, precis som andra beroendeframkallande substanser (socker påverkar signalsubstansen dopamin, som ger en känsla av välbehag och upprymdhet).

Men…om vi väljer riktigt bra ingredienser och väljer sötningsmedel som tillför även något bra till kroppen? Vi lever ju ändå med alla sinnen och smak- och luktsinnen är inte något att förkasta, så vi behöver unna oss godsaker, det gäller bara att välja dem med omtanke. Med omtanke för ditt mående, din hälsa, dig själv helt enkelt.
 

Om ni följer den fantastiska bloggen Food Pharmacy, så hörde ni säkert idén om idévärlden och sinnesvärlden. Vi har oftast en tanke om hur vi skulle vilja leva, där det inte finns plats för att äta godsaker, vi tränar 5 dagar i veckan och alltid lagar mat från grunden, (helst från lokalodlade, ekologiska ingredienser). Det är en plats för supermänniskor helt enkelt.
Och så finns verkligheten med allt vad det innebär: brist på tid, brist på planering, ekonomin som inte tillåter att köpa allt ekologiskt eller bara orken som inte räcker till. Då är det nära till att fortsätta i det gamla spåret och t ex ta onyttiga mellanmål som inte tillför något mer än lite energi för stunden.

Men vad sägs om att göra en sats av chokladbollar med dadlar istället för socker? Eller raw bollar med t ex lingonpulver (som ni kan provsmaka hos oss )!
Då är det praktiskt att bara ta fram dem (går bra att frysa dem också) när blodsockret faller och vi är sååå nära att köpa kexchoklad eller dylikt ! Då vet du vad ditt mellanmål innehåller, du får i dig näring och inte bara tomma kalorier, och så stillar du sockersuget.
Här kommer våra bästa tips på bollarna!
 Och här absolut de godaste som finns (om ni nu gillar dadlar )!

Food Pharmacys Chokladbollar 2.0.
Det här behöver du:
1 krm salt
2 dl ekologiska havregryn
1/2 dl kokosflingor
kokosflingor (att rulla i)
1 krm vaniljpulver (eller en vaniljstång)
1 msk kakao
3 msk kallpressad, rå kokosolja
7 st färska dadlar
Mixa allt till en stor boll. Går inte smeten ihop så späd med lite kaffe eller vatten (räcker med typ 1 tsk). Forma bollar och rulla i kokos. Håller upp till en hel vecka i kylen.
Receptet kommer från https://foodpharmacy.se/2017/05/chokladbollar-2/

Nötfria kolabollar med mörk choklad och havssalt (också Food Pharmacys :-))

Det här behöver du:
20 färska dadlar (urkärnade)
En tesked salt
En halv deciliter kallpressad kokosolja
En tesked vaniljpulver
Mörk choklad (minst 70 %)
Havssalt
Små grillpinnar eller tandpetare
 
Så gör du:
Mixa dadlar (mixa länge, när du tror att du är klar så mixa lite till- det är först då dadlarna blir sega och jättegoda) salt, kokosolja och vaniljpulver till en slät smet.
Rulla små bollar och ställ in i kylen ett tag.
Smält chokladen i ett vattenbad.
Stoppa en pinne i varje boll och doppa sedan bollen i chokladen.
Häll över lite havssalt innan chokladen stelnat.
Klart!