OverProject 57

Ska barn verkligen behöva kosttillskott?

Vi vet nu att våra depåer av D-vitamin sjunker drastiskt när vi inte vistas i solen samt när solen står för långt ner på himlen, för att det ska kunna hjälpa oss bilda D-vitamin. Vi kan tyvärr inte räkna med solens hjälp här uppe i Norden under den största delen av året, ändå anser inte Livsmedelsverket att barnen bör få i sig D-vitamin som kosttillskott efter att de har fyllt 2 år.
Eventuellt rekommenderas D vitamin senare än så för barn som inte vistas mycket i solen och de som bär heltäckande kläder. Vi känner inte så många barn här uppe i Norrland som vistas ute i solen från oktober till mars, om de inte befinner sig i andra delar av världen under den tiden av året .
Så hur kan de få i sig D-vitamin om inte kroppen kan bilda den själv? Det är främst fet fisk, till exempel lax, sill och makrill som innehåller mycket vitamin D. Annars finns den också i mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar om de är berikade med D-vitamin. Vi rekommenderar inte att använda margarin, så den går bort från vår livsmedelslista.
 

Grönsaksstavar brukar vara uppskattade av många barn, ha de färdiga i kylen och ställ fram innan maten serveras :-)!


De mängder av frukt och grönsaker som man rekommenderar till barn är också svårt att leva upp till för många. Barn mellan fyra och tio år behöver ungefär 400 gram frukt och grönt per dag.
Det motsvarar exempelvis två frukter och två rejäla nävar grönsaker.
Barn över 10 år och ungdomar gäller samma rekommendation som för vuxna, det vill säga 500 gram frukt och grönt per dag. Man brukar utgå från tallriksmodellen men vi föräldrar som ändå har rätt bra koll på kosten, vet att våra barn inte får i sig de mängderna som rekommenderas, hur vi än försöker !

Det vi tycker är problematiskt är att de rekommendationer som finns (RDI) handlar mer om nivåer så att vi inte blir helt utan de vitaminer och mineraler som anges, inte något optimalt intag som verkligen kan göra skillnad.

Samtidigt vet vi att det inte bara är själva maten och det som maten egentligen innehåller (efter långa transportsträckor, uppvärmningen i micron, gifter, drastiskt minskade mängder av näringsämnen på grund av utarmade jordar) som påverkar näringsupptaget utan även andra levnadsvanor. Hur mycket rör sig barnen, hur mycket sitter de med sina plattor, telefoner, datorer och framför TV-n, hur mycket sover de?
Hur uppkopplade är de egentligen och hur påverkar det deras hjärnor och stressnivåer i kroppen? Hur mycket socker och andra onödiga tillsatser får de i sig? Är du nyfiken, så kolla gärna ingredienslistan på t.ex. drickyoghurt eller frukostflingor… I vissa av de produkterna finns det nästan lika mycket socker som i lördagsgodis och det serverar vi till frukost, varje dag.
 
Det är tyvärr inget ovanligt men vad vi tror är att många är helt enkelt inte medvetna om vad den ”vanliga” maten innehåller. Börjar man att läsa på innehållsförteckningarna så kommer man närmare och närmare till att välja renare mat.  Man blir helt enkelt chockad av hur mycket onödiga tillsatser vi stoppar i oss, hur processad maten är och att tyvärr är det ofta den maten barnen vill ha. Men om man går några generationer tillbaka så ser man också att den hårt processade maten inte fanns.
Ja, det är mycket som vi nu måste tänka på som tidigare generationer inte behövde bry sig om, allt detta påverkar också näringsupptaget.
 
Vi förstår att ingen vill servera 5–6 sorters olika piller på morgonen till sina småttingar, så vi tänker att man kan t.ex. göra smoothies på bär och grönsaker och på så vis ge barnen mer näring. I en smoothie kan du sedan tillföra både vitaminer, mineraler och fetter utan att det blir i kosttillskottsform. Du kan använda olika bär- eller grönskaspulver för att öka mängden av näringen.

Ett annat tips är en flytande multivitamin och mineral som är gjord på rena ingredienser från naturen.

Många tror på att stödja tarmfloran med bra bakterier, de finns som goda tuggtabletter bland annat :-). Det kan vara särskilt fördelaktigt i fall barnet har gått genom en antibiotikakur.

Vitamin D finns i sprayform med olja som man kan använda på maten.
 

När det gäller omega 3 så är det nyttiga fetter som kroppen och hjärnan behöver ganska mycket av för att fungera optimalt. Äter ni varierad kost hemma med fet fisk 3 gånger i veckan, alger, valnötter, D-vitaminberikade drycker, icke raffinerade oljor så kan det vara så att man inte behöver tillsätta något mer till kosten. Och det är verkligen ett drömscenario. Vardagen ser ofta annorlunda ut än drömscenariot, där man kanske väljer halvfabrikat, processad mat, och inte så mycket av de viktiga fetterna och då är det viktigt att inkludera de i vardagen på något annat sätt.
 
Har ni frågor så är ni alltid välkomna att höra av er till oss.
 
Ha en fin vecka och njut av solen- bilda egen D-vitamin så mycket det går !