OverProject 57

Vecka 13

Några anledningar till att äta kosttillskott


Nu för tiden är det nog få som odlar sin egen mat. Vi handlar allt fint paketerat, från bröd till sallad och kött, men nästan allt är storskaligt odlat.

Tidningen Dagens Samhälle som bevakar de mest brännande frågorna för beslutsfattare i kommuner och regioner påpekar att:

”det finns en rad studier som visar stora minskningar av näringsämnen i maten och att detta har pågått under lång tid. Det gäller både spannmål, frukt och grönsaker. En allvarlig följd av detta är att människor måste äta mer mat för att få i sig de näringsämnen kroppen behöver men det kan leda till för stora intag av protein och kolhydrater med övervikt som följd.”

Vi har helt enkelt näringsfattigare marker där våra grödor odlas.
Att maten transporteras tvärs över jorden och att en vanlig tomat från matbutiken har hunnit resa mer än en vanlig svensk gör under ett år, gör inte problemet mindre.
Ytterligare aspekt av problemet är försämrad matkultur. Mer snabbmat, skippade luncher, halvfabrikat och faktum att det som idag är vardagsmat (till exempel frukostflingor, vissa sorters bröd) innehåller ofta lika mycket socker som vanligt godis.
 


Enligt Agneta Yngve som är nutritionist och forskningsledare vid enheten för preventiv nutrition vid Karolinska Institutet, så förstörs vissa vitaminer i maten vid uppvärmning i mikrovågsugn, på samma sätt som när man kokar dem. Vitaminerna kan också skadas vid långvarig varmhållning eller genom kraftig bearbetning i matindustrin. Därför är det så viktigt att laga maten från grunden.


Samtidigt visar forskningen att under senaste 50 åren har vi förlorat mycket av vår ursprungliga bakterieflora, som ytterligare påverkas av dåliga kostvanor.

Förutom den försämrade bakteriefloran har vi näringsfattigare mat som tappar sin näring under långa transporter och industriell tillverkning, samt flera andra faktorer som brist på sömn/ oregelbundna sovvanor, brist på motion, stress, olika läkemedel som försämrar upptagningsförmågan av näringen vi behöver, allt som gör att vi riskerar att hamna i obalans.

Vi stressar mer, jobbar mycket, och tiden är ofta en bristvara i många hushåll. Samtidigt så är vi omringade av tv-apparater, datorer och mobiler som fångar vår uppmärksamhet och låter inte hjärnan vila, som den skulle annars ha gjort.


Så om du känner ibland att allt runt omkring dig känns bara för mycket, så är du inte ensam. Man kan lätt konstatera att dagens samhälle inte är uppbyggt för att vi lätt ska få ha balans i livet !

För mycket stress, för mycket stimulans, svårt att få till ren och varierad kost, allt det gör att vi bli sjukare och sjukare.
Istället för att aktivera vårt parasympatiska nervsystem (lugn- och ro systemet), går vi ofta på hög varv, då vi inte hinner stanna upp, ta hand om oss själva och bara vara.

Med allt det ovanstående i åtanke samt att det kommer mer och mer forskning som tyder på att ca 70–80% av immunförsvaret sitter i tarmen, så kan man börja fundera hur vi själva kan hjälpa kroppen att få i sig det som vi vanligtvis bör få i oss i tillräcklig mängd från maten. Eller där våra kroppar skulle kunna tillverka vissa ämnen själva men saknar vissa ämnen för att tillverka dessa.


 Vi tror på varierad kost, sömn i rätt mängd, motion och vila, samt på att vi kan hjälpa kroppen vid olika tillfällen med kosttillskott av bra kvalité.
 


Våra favoriter som vi tror kan hjälpa många att uppnå bättre hälsa är:

1. Omega-3, (antingen fiskolja, krillolja eller olja från alger) Innehåller fettsyrorna EPA och DHA som är en naturlig del av våra celler i kroppen. DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga, EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.
2. Probiotika, hjälper till att upprätthålla balansen mellan de bra och dåliga bakterierna som bor i tarmen, vilket bidrar till bättre näringsupptag, produktion av hormoner (95% av ”må bra” hormonet serotonin tillverkas i magen) samt bättre immunförsvar.
3. Vitamin-D, bidrar till normal funktion hos immunsystemet, kan ge ett visst skydd mot luftvägsinfektioner, bidrar bland annat till normal muskelfunktion och benstomme.
4. Zink, vårt första försvar! bidrar till ett bättre immunförsvar och normal kognitiv funktion. Vad som är
mer känt är att zink bidrar till att bibehålla normala naglar, hår och hud.
5. Vitamin-C, räddare i nöden! Nobelpristagaren Linus Pauling var en av de första som rekommenderade C-vitamin som behandling av infektionssjukdomar. Många kritiserade honom eftersom ingen hade lyckats förebygga förkylning med C-vitamin. Troligen är förklaringen att man använt för låga doser ( Uffe Ravnskov, med dr, docent, Lund).
6. Ashwaganda, när du känner dig stressad och behöver stärka kroppen och få lättare att komma till ro under stressiga perioder i livet.
 
Har du några frågor gällande kosttillskott? Hör gärna av dig till oss :-)!