OverProject 57

Lever vi hållbart?

 
Vad betyder det att leva hållbart för dig? Är det att du tänker på miljön, källsorterar dina sopor, släcker lampor i rummen du inte är i? Du kanske tänker på matsvinn, är noggrann med att handla och planera maträtter, så att det inte blir något svinn? Finns det något annat vi kan göra för att inte slösa på jordens resurser? Och varför bör vi göra det?
 

”I början av april i år gjorde vi i Sverige slut på vår andel av jordens resurser. Resten av året tar vi från människor i andra delar av världen och från våra barn och barnbarn. Om alla levde och shoppade som vi i Sverige skulle det behövas tre jordklot till.”
               (Naturskyddsföreningen)

Alla har nog hört om Greta och hennes strejk för klimatet. Det är tveksamt om vi kan göra någon direkt påverkan på klimatet men det är ingen tvekan om att vi kan ha stor påverkan på vår miljö, vilken då i sin tur kan ha påverkan på olika processer som ständigt pågår och har inflytande på klimatet.

Nu vet vi tyvärr att på de senaste 100 åren har människan inte visat sig från den bästa sidan när det gäller just att leva i samklang med naturen. Vi i Sverige lever idag som om vi hade 4,2 jordklot och vi är nog inte ensamma om den livsstilen i världen.

Men om vi tittar bara på det hur vi lever, så köper vi nog för mycket kläder, för många teknikprylar, för mycket ny inredning. Vi äter också för mycket kött och vi kör för mycket bil, vi flyger för mycket. Vi lever helt enkelt som om det inte fanns någon morgondag. Konsumtionssamhället vi lever i, gör inte bara naturen sjukare, det gör även att vi, i ständig jakt på det nyaste, efter vårens eller sommarens ”måste ha klänning”, nyare bil eller ett trendigt kök, fortsätter vi jobba mer och trötta ut oss för att upprätthålla standarden som marknadsförare från världens största bolag har satt upp för oss.

Man kan se att många som har levt så väljer att hoppa av ekorrhjulet, många väljer att leva plånbokssmart och på så sätt bidra till att leva hållbart.


 Naturskyddsföreningens definition av en hållbar konsumtion är ”att producera och konsumera inom planetens gränser ”.  Som det ser ut idag så använder vi mer naturresurser än vad naturen hinner återskapa, och vissa resurser är inte ens förnybara.

Mycket av det i debatten om hållbarhet handlar om naturen och dess resurser. Vi skulle vilja ta det ett steg längre och se till att vi, som människor, som individer håller längre och i bra skick. Att vi håller oss friska och glada men även att vi tänker på de som tillverkar det vi köper, de som plockar mat, tar hand om djuren.

Än så länge finns det till exempel bara ett märke av telefontillverkare som kan redogöra för hur de skaffar material till batteritillverkning. Resten av de som är störst på marknaden gör inte några grundläggande kontroller för att säkerställa att kobolt som bryts av barn inte återfinns i deras produkter, anger Amnesty International och Afrewatch (Africa Resources Watch) i en rapport från 2016. Afrewatch säger att ”barnarbete ligger bakom tillverkningen av batterier till smartphones och elbilar” men till vilka bilar och vilka smartphones vet vi inte. Den nyaste telefonen känns inte lika rolig längre.

Hur gröna är dina kläder?


Många av oss har hört om oacceptabla arbetsförhållanden på till exempel cashewnöts odlingar. Det finns flera olika exempel på fabriker, odlingar, etc. där arbetarna far illa, och det är bara pengar som räknas.

Vi på Butik Vitamin strävar efter att beställa produkter som är certifierade som ekologiska, fairtrade eller KRAV. Vi återanvänder kopieringspapper (gamla följesedlar, fakturor och dylikt som är oanvända på andra sidan), återanvänder vadderade kuvert och olika kartonger när vi skickar varor till kunder, källsorterar, beställer Ekolådan mm.


Men vad kan vi som individer göra?

Hur kan vi leva mer hållbart- både för naturen, vår egen hälsa och för andra?
 
Här kommer några tips:
 
Matsvinnet är något som de flesta av oss skulle göra något åt- vi köper för mycket mat och vi slänger för mycket mat. Svenska hushåll häller ut cirka 26 kilo mat och dryck via avloppet under ett år per person.
Planera gärna en dag i veckan för att äta upp rester, gör en soppa, en härlig gryta eller en paj.
 

En familj slänger 30 kilo textil i soporna varje år, rapporter DN.


Kläder köper vi i Sverige på löpande band. Tjejerna från Ekoguiden tipsar om att besöka någon av de secondhand butiker som finns i stan (Röda korset, Erikshjälpen, Myrorna).
Du kanske kan besöka eller anordna klädbytardagar? En mysig vinkväll med dina vänner där alla tar med sig de plagg som de inte längre använder- ni byter mellan varandra och resten skänker ni till välgörenhet.
 
Lappa och laga är ekonomiskt och kan vara lite knepigt men be den äldre generationen om hjälp.
 
Saknar du inspiration? Följ gärna olika konton på sociala medier, som berättar om hur de skapar mer hållbara liv.
 
Inredning, teknikprylar, sportutrustning, cyklar och så vidare. Vi handlar, vi renoverar hus och bidrar till slit och släng kulturen, men ofta går det att få tag på vad som helst egentligen (begagnat), som inte längre används men som har mycket mer att ge.

Om alla gör det de kan, så kan vi hjälpas åt att minska miljöpåverkan och göra hållbarhetstrenden till en hållbarhetskultur.

Tips från boken som ni hittar i butiken :-)!