OverProject 57


Vecka 8

Kemikaliebanta

Egentligen är det helt galet när man börjar bli uppmärksam på hur många farliga kemikalier vi har omkring oss.  Hårt besprutad mat, förpackad i plastburkar eller andra material som kan påverka både hälsan och naturen, stekpannor som innehåller PFAS, möbler med bl a  flamskyddsmedel, sköljmedel som inte bara förstör kläder och naturen, utan även kan ha negativ effekt på vår hälsa. Detta är bara några av alla de hälsofarliga ämnen som vi faktiskt bör se upp med i vardagen.
 
Det kan kännas överväldigande när du just har börjat läsa på om vilken onytta alla de sakerna (som ska underlätta vår vardag) gör i naturen och med vår hälsa. Men om du tar ett litet steg i taget, så kommer det nog att gå bra :).
 

Här kommer några tips på hur du kan börja :-):
 
1. Istället för sköljmedel kan du använda ättika och vatten, och med några droppar av din favorit eteriska olja i så kommer tvätten lukta gott ändå :-)). Du hjälper både naturen och dina kläder vars fibrer annars blir förstörda av sköljmedlet.

2. Välj ekologisk eller kravmärkt mat- så undviker du konstgödning och besprutningar. De mest besprutade är kaffe, potatis, lök, äpplen, jordgubbar, vindruvor, paprika och bananer.  Väljer du ekologiskt så slipper du bl a tungmetaller och cancerframkallande kadmium.

3. Matförpackningar kan innehålla ämnen som kan påverka både hälsan och naturen. Vissa förpackningar innehåller de extremt svårnedbrytbara och hälsoskadliga miljögifterna PFAS. Här kan du läsa hur du kan undvika PFAS i mat och dryck.

4. Non stick pannor innehåller PFAS, prova att byta till gjutjärns- eller stålpannor.

5. Köper du nya kläder så tvätta dem alltid innan du använder dem, då minskar du gifterna som används vid tillverkningen. 

6. Titta igenom badrumsskåpet- där brukar det finnas massor med produkter som innehåller ämnen som vi egentligen inte vill få i oss, men genom att vi t ex smörjer oss med dem, så tränger de in genom huden! Välj ekologisk, naturlig hudvård för att undvika onödiga och farliga kemikalier.

7. Städa giftfritt- använd naturliga och ekologiska städprodukter! Vi kommer att återkomma med mer tips när det gäller städning, så håll utkik :-)!
 
Vill du veta mera så finns det massor med bra information om hur du kan hjälpa/skydda naturen och din hälsa på naturskyddsföreningens hemsida.
 
Och kom ihåg- varje resa börjar med det första steget :-)!