OverProject 57

Vecka 10

Halsbränna-brist på magsyra?

Tiderna vi lever i visar att trots den goda levnadsstandarden vi har i Sverige, den lättillgängliga vården och maten som är lättillgänglig i stort sett dygnet runt, så verkar många svenskar må dåligt, både fysiskt och psykiskt. 
 
Något som sticker ut i statistiken är kärl- och hjärtsjukdomar, diabetes och mag-tarm relaterade sjukdomar. 
 
Vad har de alla gemensamt? Jo, att de är livsstilsrelaterade sjukdomar. Livstil innebär inte bara hur och vad vi äter, om vi motioner utan även om våra vilovanor och stresshantering. 

Något som vi märker mycket av i butiken är att många har problem med sura uppstötningar och halsbränna. Många har ätit mediciner i flera veckor, månader eller år, en del blir bättre men en del inte, utan de får snarare fler problem. 
 
Magsyra/saltsyra är något som många har hört talats om, ofta i samband med problem med sura uppstötningar. Vi vet att den är stark och kan irritera våra slemhinnor. Vad vi inte tänker på är att saltsyran finns för att skydda oss från bland annat magsjuka, samt för att hjälpa oss smälta maten.
 
För mycket saltsyra kan skapa problem, men vad som är mindre känd är att för lite saltsyra också kan skapa problem och ge liknande symtom, som med för mycket saltsyra.
 
De vanligaste symtomen på både för mycket och för lite saltsyra är:
 
-halsbränna, sura uppstötningar, tidig mättnadskänsla, illamående, diarré, förstoppning, ballongmage, gaser och rapningar, upprepad förekomst av osmält mat i avföringen, beläggningar på tungan, svårighet att tolerera fet mat, dålig matsmältning, analklåda, samt trötthet och magsmärta efter måltid.

Vid brist på magsyra kan man även bli mer mottaglig för infektioner, få candida, astma och olika sorters allergi, psoriasis, akne och andra hudproblem, dålig sömn, ångest samt vitaminbrist, speciellt brist på B-vitamin, kalk och magnesium, koppar och mangan.En nedsatt saltsyratillverkling kan på sikt leda till att man får näringsbrister eftersom kroppen inte kan bryta ned och ta upp näringen från kosten på ett korrekt sätt.
 


Det som kan också vara orsakat av för lite saltsyra är: IBS, IBD, illamående, astma, heshet, tandproblem, svårt att svälja, trångt i halsen och dålig andedräkt.

Tyvärr så finns missuppfattningen att när de här symptomen förekommer, är de alltid orsakade av för mycket saltsyra och därför brukar man rekommendera protonpumpshämmare, medel som verkar genom att reducera mängden syra som produceras i magen.
 
Om vi tänker att förmågan att bilda magsyra minskar naturligt med åldern och vid 60 årsålder så producerar kroppen ungefär halva mängden saltsyra mot vad den gjorde vid 20 års ålder, så kan vi komma fram till att de flesta äldre har minskad mängd saltsyra och inte tvärtom! Idag vet vi också att produktionen av saltsyran kan även påverkas av kroniska sjukdomar, depression, känslomässig stress och långvarig smärta.
 
Anledningen till att vi har magsyra/ saltsyra är inte bara för att skydda oss från dåliga bakterier, virus och annat som ska just oskadliggöras av magsyran utan det är en början av bra nedbrytning av maten innan den fortsätter vidare till tunntarmen. Det är i tunntarmen som näringen tas upp och är det inte nedbrutet som det ska, så får vi reaktioner i våra kroppar
 
Har man haft halsbränna eller bröstbränna, då har man säkert fått testa medel kallade protonpumpshämmare. 

Enligt Taher Darreh-Shori, som är docent vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på Karolinska Institutet, ökar användande av syradämpande medel risken för demens.

 Han säger att: ”idag använder miljontals människor världen över syradämpande läkemedel(..) mot halsbränna, magkatarr och magsår. Forskare från Karolinska Institutet rapporterar nu hur långvarig användning av dessa läkemedel skulle kunna bidra till ökad risk att utveckla demens”.

Därför varnar forskare om att läkemedlen inte bör används under lång tid i onödan. Vad som är onödan framkommer inte, men om vi tänker att problemet kan vara för lite saltsyra och vi tar medicin för att ytterligare minska produktionen av saltsyran, så är svaret enkelt.
 
Vill du läsa mer om det, så finns artikeln här:
 
https://www.forskning.se/2020/05/08/lakemedel-mot-halsbranna-kan-oka-risken-for-demens/  

Men hur vet vi om vi har för lite eller för mycket saltsyra? Man kan genomföra undersökningar via vården, men det sker inte i första läget och tyvärr inte i andra heller, utan den första åtgärden är oftast syrapumpshämmare.

Det du kan göra själv är ett enkelt test, som kan ge dig indikation (OBS! indikation, ingen diagnos) på om du har för lite eller för mycket saltsyra.
 


Så här testar du om du har tillräckligt med magsyra:
 
-På morgonen blandar du en tesked bikarbonat i ett halvt glas vatten och dricker det på fastande mage.
 
Bikarbonatet reagerar med saltsyran och om det finns för lite saltsyra kommer du inte få någon reaktion. Finns det tillräckligt kommer du att rapa bikarbonat en liten stund. Gör gärna testet minst 3 dagar i rad för att se om du får samma reaktion (eller ingen reaktion).
 
Får man indikation på för lite saltsyra så är det värt att testa att hjälpa magen att öka produktionen av saltsyran, genom att bl a äta bitterörter, dricka citronvatten eller vatten med något tesked ekologisk äppelciderväger i, 20 min innan måltid (efter att man har konsulterat läkare och uteslutit andra sjukdomar naturligtvis).