OverProject 57

Vecka 10

Grodda är kul!

Om du tycker att det är bra med mycket näring i det du äter, så är groddar något för dig. Hur mycket grönsaker vi än äter idag, så är de ofta påverkade av långa transporter, utarmade jordar, bekämpningsmedel m m. Det påverkar näringstätheten i dem också.
När du groddar, så aktiverar du alla näringsämnen i groddarna genom att du tillsätter vatten och ger dem lite tid (ofta så lite som 3 dagar !).
Tänk dig en liten näringsbomb som bara väntar på att få bli aktiverad och ge sin näring till dig, och nu pratar vi om verkligen mycket näring. När fröet börjar vakna till liv, väcks de sovande enzymerna och mineraler och proteiner blir lättare för kroppen att ta upp. Vad som är fantastiskt med att grodda är att vitaminmängden ökar under processen!

Vilka vitaminer och andra näringsämnen du får i dig varierar beroende på vilka groddar du väljer, men det som är säkert är att du alltid får i dig massor med antioxidanter (som hjälper till att motverka den oxidativa stressen), vitaminer samt enzymer som hjälper matsmältningen.
 

Enligt Jonas Bendroth och Annika Christensen som har skrivit boken ”Groddar och skott”, så kan mängder av enzymer i groddade kålfrön vara upp till 100 gånger större än i en vuxen planta. Innehållet av folsyra i groddade frön kan öka med hela 600 procent.

Om du tror att det är krångligt och tidskrävande med egna groddar, så meddelar vi att så är inte fallet !
Det är både enkelt, ekonomiskt och nyttigt att grodda, om du får bra rutin på det så kan du få flera sorters groddar som du kan använda som pålägg eller i sallader alla dagar i veckan. Vilken lyx !