OverProject 57


Inspiration

Varje början på året brukar många av oss längta efter en förändring i livet. Det kan handla om att du vill börja träna, köper ett gymkort går dit några gånger och sedan faller du tillbaka i gamla spår. Eller börjar på en drastisk diet som håller i några månader.
Vad som än gör att många av oss faller tillbaka i gamla vanor beror naturligtvis mycket på hur vi lever och vilka vi är. Men det som vi tror på är ingen quick fix. Varje resa börjar med det första steget, och hela resan består ju av många små steg.

Vad sägs om en mjuk och hållbar förändring i din egen takt och på dina egna villkor? Med små förändringar i din livsstil som du introducerar gradvis, låter kroppen och sinnen vänja sig vid nya rutiner, vilket kan skapa mer sug efter en till förändring, och en till…
Nyckeln till framgång är olika för oss alla, men vem vill inte känna sig starkare, piggare och få känslan av att man tar kontrollen över sin kropp och sitt liv? Vi hoppas att ni, likaså vi, nu under 2021 kan få mer energi, starkare kropp och sinne genom att vi tar saker i egna händer !
Vi kommer nu under en period att introducera måndagstips, där vi kommer dela med oss av idéer om vilka förändringar som vi tror kan hjälpa dig att stärka både kroppen och knoppen, samtidigt som du tar hänsyn till naturen. Hållbart och långsiktigt, inga snabba svängar.
 
Här kommer första tipset !
 
Att stärka kroppen inifrån med rätt mat!
 
Nu pratas det mycket om immunförsvaret och det kan låta lite tjatig, men det är väldigt viktigt.
 
Visste du att upp till 80% av immunförsvaret sitter i magen, i tarmarna? Så mycket av hur vi mår, beror på det vi äter och det som kroppen egentligen tar upp. Om du upplever några av nedanstående symtom:
-         Låg energinivå
-         Humörsvängningar
-         Sötsuget
-         Uppblåsthet
-         Sura uppstötningar
-         Problem med matsmältningen
-         Oregelbundna toalettbesök (för ofta/för sällan)
kan det vara tecken på att det skulle vara bra att se över dina kostvanor.
Det finns mycket du kan göra genom att se över vad du äter, när du äter, hur mycket du äter och om du tuggar maten ordentligt.
Och nej, vi kommer inte tjata om att du ska sluta att äta allt som är onyttigt, men vissa saker gör verkligen så mycket onytta i kroppen. Men vi vet hur det är, vi har ju våra laster .
Det vi vill lägga fokus på är vad du kan lägga till i din kost för att skapa så optimal miljö som möjligt för de goda bakterierna i tarmen (ja, det finns massor med bakterier där som är bra för oss) och hjälpa dem hjälpa dig att hålla dig frisk!
 Mat som kan stödja immunförsvaret är lök och vitlök, gröna blad, orange och lilafärgade grönsaker, citrusfrukter, bär, bönor, frön, svamp, så välj och vräk fritt bland dem.
 
Det viktigaste tycker vi är att du skapar en vardag som du trivs med, mat som är god, näringsrik och så ren som möjligt (då menar vi maten som inte är producerad i en fabrik och innehåller mer än 5 ingredienser, alltså halvfabrikat). Vi kommer att skriva mer om varför i ett separat inlägg .
 
Vi lever ofta i en stressig vardag och har sällan tid för matlagning som kräver lång tid. Men det behöver inte vara så krångligt. Med mat-planering kokar du några matvaror samtidigt, till exempel ris, quinoa, potatis, rotfrukter.
Du kan sedan värma upp dem (det bildas då resistensstärkelse i potatisen och ger mumsig mat till de goda bakterierna) och lägga till en bra proteinkälla, beroende på om du är köttätare eller inte, behöver inte ta så lång tid (eller varför inte göra den i ugnen medan du ändå står i köket .
Lägg till grönsaker, gärna mjölksyrade och så vips har du hjälpt kroppen att få det som den verkligen behöver.

 
Vad skulle du vilja ha för tips från oss för att kunna få ett mer hälsosamt liv? Mejla gärna på info@butikvitamin.se.

Ps. Visste du att vi är ett utlämningsställe för EKOLÅDAN www.ekoladan.se :-)?
 
 

Kika gärna under flickarna under respektive veckor för inspiration relaterad till kost, kosttillskott, hälsa, balans i livet samt tips för hur vi ska kunna hålla i längden och må bra under tiden.

Trevlig läsning!