OverProject 57

Ät mer vego…men välj rätt vego :-) !

Denna gröna couscous är ett gott tillbehör till grillfesten. Den har underbar smak och går snabbt att laga. Couscousen blir vackert grön när du mixar den med spenat och persilja. Servera med en sval vitlöksyoghurt. Receptet kommer från https://www.ica.se/recept/gron-couscous-720102/, där hittar ni även receptet. Byt ut couscousen till glutenfri om ni undviker gluten.

Ät mer vego…men välj rätt vego !
 
Nu har det pratats mycket om vegotrender och det verkar som att de är här för att stanna.
Det forskas mycket, många experter uttalar sig ofta positivt om att vi bör äta mer vegetariskt. Kurera har precis skrivit om en studie som har blivit publicerad i British Medical Journal och som tyder på att vegetarisk kost respektive vegetariskt med tillägg av fisk (pescetarianer), hade ett skydd mot medelsvår till svår sjukdom i covid-19.

Vegetarianerna löpte hela 73 procents lägre risk, och pescetarianerna 59 procents minskad risk att insjukna.
Att äta mer vegetarisk mat än vi är vana vid kan faktiskt bidra till bättre hälsa, miljö och klimat. Så det finns ju många aspekter av det hela.

Vi tycker att alla är lika viktiga men kommer nog inte få plats i inlägget om vi ska beröra alla. Vi fokuserar nog på hur maten påverkar vår hälsa och hur vi kan äta för att faktisk må bättre. Är vegetarisk mat bättre bara för att den är just vegetarisk, eller till och med vegansk?
 

Palak bönor med glutenfri couscous, bra mätnad, bra proteinkällor och gott dessutom :-)!

Det pågår mycket forskning som pekar på att vegetarisk och vegansk mat kan resultera i lägre blodtryck, ökad mättnadskänsla och större insulinkänslighet hos diabetiker. Expressen skrev om en stor observationsstudie som publicerades i British Medical Journal och visade lägre risk att drabbas av för hjärt-kärlsjukdom av både vegetarianer och veganer än köttätare och pescetarianer. En sak man dock behöver tänka på när man inte äter animalier är B12, en vitamin som finns bara i animalier, och bristen på den har kopplats till ökad risk av stroke.
 

Annars är det viktigt att ta olika sorter protein för att täcka behovet av alla aminosyror som vi behöver för att kroppen ska fungera optimalt. Det är inget problem om man är lite insatt i det.

Men är all vegetarisk mat nyttig?

Absolut inte. Du kan vara vegan eller vegetarian och äta hur onyttigt som helst.
Tyvärr så är många av de nya veganska eller vegetariska halv- eller helfabrikaten något som vi skulle snarare kalla för låtsas mat än mat, om vi började läsa innehållsförteckningarna. Äkta vara har nyligen gjort en stor granskning av 90 vegoprodukter som ”visar att endast åtta av de 90 undersökta produkterna var fria från tillsatser, aromämnen och andra industriingredienser.
Mer än hälften av produkterna innehöll faktiskt fem eller fler av sådana substanser.” (Äkta vara )
Så om man nu väljer att äta mer vegetarisk för att äta nyttigare så kan man ju känna sig lite lurad. Det är en snabbt växande industri just nu, som lever på att vi alla ska bidra till att minska avtrycket på planeten och då är vegansk eller vegetarisk mat toppen, kan man tro.
 
Vad sägs om vegokorven med nedanstående innehållsförteckning:
 
Vatten, rapsolja, modifierad potatisstärkelse, salt, förtjockningsmedel (E407a bearbetad eucheumaalg, E415 xantangummi, E425 konjakgummi, E461 metylcellulosa), kryddor (lök, peppar, paprika), naturlig arom, potatisprotein, druvsocker, konserveringsmedel (E270 mjölksyra), surhetsreglerande medel (E327 kalciumlaktat), rädisakoncentrat, citronfiber, kryddextrakt (chili), socker, hydrolyserat majsprotein, glukossirap, färgämne E160a betakaroten.
Burgarna verkar ha lite färre tillsatser än korven, näst är sojafärsen. Men ska vi verkligen ta det som en vana att äta något som är gjort mest av olika konsistensgivande medel, aromer, förtjockningsmedel osv?

Sojachunks som fick bra betyg hos köttätare hemma hos oss :-)

Wok med panerade sojachunks
4 portioner

Du behöver:
1 paket nudlar
100 g soja chunks
Vegetarisk buljong
Wokgrönsaker: en färdig fryst wokblandning

Woksås:
1 klyfta vitlök
1 msk färsk ingefära, riven
1 tsk sambal oelek
1 tsk rostade sesamfrön
1 kvist färsk basilika
2 msk honung
1 krm majsstärkelse
0,5 dl risvinäger
0,5 dl kinesisk soja

olja till stekning

Värm up buljongen och häll den över sojachunks, låt de dra buljongen i 10 min.

Koka nudlar enligt anvisningen på förpackningen.

Blanda ut ägget med sesamfröna, majsmjölet samt maizena. Stek på medelhög- till högvärme tills de får lite färg.

Fräs på grönsakerna och stek på medelhög till hög värme i upp till 8 minuter.

Sila av nudlarna, lägg de i grönsaksblandingen, blanda, häll såsen över woken och servera tilsammans med sojachunks.

Smaklig måltid :-)!

Mycket tillsatser och inte så mycket till mat tyvärr. Man har nu sett att en vegokorv brukar innehålla mindre protein än korvbrödet man äter den med…Då är det viktigt att tänka till när man äter bara vegetariskt, så att vi får i oss tillräckligt med protein.
Samtidigt så är det svårt att tyda och förstå vad produkten innehåller. Tittar man t.ex. på metylcellulosa (E461), så är det kanske få som vet vad det egentligen betyder.

Många av oss behöver inte heller läsa på innehållsförteckningarna, det är först när man är allergisk, sjuk eller hälsonörd som man börja läsa det finstilta på förpackningarna.
För att komma tillbaka till metylcellulosan. Äkta varan skriver:
Ett konsistensmedel som ska ge produkten ett tuggmotstånd som liknar köttets. Det framställs på syntetisk väg av ren cellulosa utvunnen ur pappersmassa eller bomullsfiber.

Cellulosan hettas upp i en lösning av natriumhydroxid och behandlas med gasen klormetan. Metylcellulosan ger en geléartad konsistens när den blandas i kallt vatten, men stelnar när den vegetariska hamburgaren eller korven tillagas.
Mums…eller inte !
 
Livsmedelsverket uppger att man inte har någon begräsning på hur mycket av E461 som får användas i maten, men att man inte får använda mer än det som behövs.
 
Men för att inte vara så negativ så vill vi faktiskt lyfta att det finns vegoprodukter som är rena, utan tillsatser och har bra näringsvärde t.ex. torrmixar baserade på t.ex. frön och bönor, vita bönor på burk utan tillsatt socker, sojabitar som innehåller 100% soja.
 

Man kan göra mycket mat från grunden, med bra planering behöver det inte ta längre stund än om man hade lagat halvfabrikat.
Vi har t.ex. gjort en vegansk buljong som bas till en soppa och blötlagt sojabitarna i den i 10 minuter. Efter det paneras de i lite växtdryck (eller ägg om man äter det) och valfritt mjöl. Allt tar inte mer än 30 minuter.

Då har du en bas för en soppa och supergod proteinkälla till middagen eller lunchen.

WWF skriver att ur miljö- och klimatperspektivet så finns det plats för animalier i en hållbar kost, men att begreppet ”mindre men bättre kött” måste få större genomslag (https://www.wwf.se/vegoguiden/varfor-vego/).
 
Vill du veta mer om hur vår köttkonsumtion påverkar planeten, samt vilket kött, fisk och vego är bäst ur det perspektivet så gå gärna in på: https://www.wwf.se/vegoguiden/varfor-vego/
Det finns massor med intressant information om det hos WWF.
 
Vi tänker så här- vad är meningen med att äta något som inte är mat utan massor med olika tillsatser, aromer och konsistensgivare som ska likna mat när vi kan äta riktig mat? En tumregel skulle kunna vara- ät inget som du inte kan uttala ingredienserna på och njut av det du äter!

Rödbetssallad med päron och linser


Supergott och mättande, originalreceptet och bilden kommer från Ica. Klicka på bilden för att komma till originalet :-).

Palak bönor med couscous

1 gul lök
1 ekologisk röd paprika
2 msk riven ingefära
1 ekologisk bifftomat
3 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk garam masala (kryddblandning)
500 g krossade tomater
1 dl havrebaserad matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
1 förp kokt bönmix (à 380 g)
200 g färsk spenat
salt
peppar
4 port couscous (gärna glutenfri om ni frågar oss :-))
1 gurka
1 citron
1/2 förp färsk persilja (à 20 g)

Fräs löken i oljan i en gryta någon minut och pressa i vitlöken. Tillsätt paprika och ingefära och fräs ytterligare 1 minut. Tillsätt tomatpuré samt garam masala och fräs någon minut under omrörning. Tillsätt krossade tomater, tomatbitarna, havregrädde och smulad buljongtärning. Låt sjuda ca 10 minuter. 

Koka couscousen enligt anvisningen på förpackningen.

Palak bönor: Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.

Tillsätt bönorna och spenaten i grytan och låt det bli varmt. Smaka av grytan med salt och peppar.

Skär gurkan i tärningar och pressa över citronsaft. Hacka persiljan och vänd ner, smaka av med salt och peppar.