OverProject 57

Ät brännässlor och få mer ork till vardagen!
 

Naturens skafferi bjuder på många fantastiska näringsrika växter under årets gång och just nu är det fullt med små, fina och nyttiga brännässlor.
Brännässlor framkallar kanske några otrevliga minnen från barndomen men förutom de små brännhåren (som blir helt ofarliga så fort man har förvällt, ångat, kokat, torkat, hackat, stött, mixat eller på något annat sätt bearbetat bladen) så innehåller nässlorna hela 70 näringsämnen som till exempel provitamin A, C-vitamin, kalcium, kisel, magnesium, järn, zink, folsyra, flavonoider och essentiella aminosyror. Nässlor sägs motverka bland annat tarminfektion och inflammationer. De har i folkmedicinen använts som vätskedrivande och antiinflammatoriska för att rena blodet, balansera blodtrycket och kolesterolet samt för att stödja mag- och tarmhälsan.
Det har gjorts studier om nässlan skulle potentiellt kunna hjälpa vid förstorad prostata och motverka håravfall. Men mer studier behövs i området och just nu är nässelpulver klassificerat som ett näringsrikt livsmedel. Mycket näringsrikt och om man plockar själv, väldigt billigt!

Hur smakar nässlor? Om du gillar spenatsoppa eller smoothie med spenat, så kommer du förmodligen att gilla nässelsoppa också! Passa på att gå ut och plocka, plocka, plocka ! Och plocka kan man göra under hela säsongen egentligen men de första små fina skotten tycker vi smakar godast.
 
Har du möjlighet att plocka själv, så får du vistelse i naturen på köpet och när du kommer hem så kan du planera vad du kan göra med de fina näringsbomberna !
 
Våra tips är:
- nässelpesto (med pinjenötter eller solrosfrön)
- nässelpaj
- nässelsoppa
- smoothie med nässla
- strö torkat nässelpulver i såser, soppor och annat för att tillföra lite extra näring i maten
- pannkakor med nässla och ost eller näringsjäst
- nässelte
Vill du inte att nässlorna tar för mycket plats i dina maträtter så kan du alltid tillsätta dem i brödet du bakar eller strö över fil/youghurt.

Billigt, nyttigt och gott!
 
 
Ps. Visste du att om du inte har möjligheten att plocka nässlor själv så kan ändå få ta del av nässlornas näringsrika egenskaper?  Då kan du använda dig av nässelpulver, som innehåller inget annat än torkade och malda nässlor. Den kan du använda i smoothies, såser och soppor.
 

Bilden på paj med nässlor och fetaost från recept.allas.se

Här en smoothie gjord på nässlor:

1 stor näve nässlor
2 pressade apelsiner
2 cm färsk ingefära
1/2 banan, mango, ananas eller papaya
2-3 dl vatten eller
Mixa och njut :-)!