OverProject 57

Sundsvalls hälsomecka

Måndagstips

Vecka 9
 
Att ha en god hälsa betyder att vara frisk och att må bra. Idag är det en tuff utmaning att hålla sig i balans, vår hälsa påverkas till exempel av vad vi äter, dricker, sömn, stress (både via strålning från mobil/dator och i vardagslivet) och miljö.

Matintaget borde vara den bästa påfyllnaden av näring, men de råvaror vi äter idag har tappat väldigt mycket näring innan de hamnar på tallriken. Under det senaste århundradet har den moderna kosten kraftigt försämrats då konstgödsel, bekämpningsmedel, tillsatser osv ökat. Besprutade grödor och utarmade jordar gör att vi behöver hitta fler vägar att tillföra både vitaminer och mineraler som vi naturligt fick i oss tidigare. Hamnar man i obalans kan det visa sig både mentalt och fysiskt.

Det finns många fler faktorer som kan påverka, men vi tänker belysa en viktig del som väldigt få har koll på, nämligen vävnadssalter/mineralsalter/cellsalter.

Vecka 8

Egentligen är det helt galet när man börjar bli uppmärksam på hur många farliga kemikalier vi har omkring oss.  Hårt besprutad mat, förpackad i plastburkar eller andra material som kan påverka både hälsan och naturen, stekpannor som innehåller PFAS, möbler med bl a  flamskyddsmedel, sköljmedel som inte bara förstör kläder och naturen, utan även kan ha negativ effekt på vår hälsa. Detta är bara några av de hälsofarligaste ämnen som vi faktiskt bör se upp med i vardagen.

Vecka 7

Veckorna går, vissa av nyårslöften håller, vissa börjar bli bortglömda.
För många rullar livet på i ett högt tempo, för andra går det långsammare. Har man familj, går ofta livet för fort och vi har svårt att hitta tid till återhämtning. Lever man ensam, önskar man ofta mer rörelse i vardagen. Balans är något som många strävar efter, än är det så svårt att hitta den. Oavsett hur ditt liv ser ut, så är det bra för dig, din kropp och din hjärna, att stanna upp och vara i nuet, åtminstone lite då och då .

Det som vi vill tipsa om idag är medveten närvaro, för en mer hållbar och gladare vardag.

loading...


Vecka 6

Måndag igen och idag vill vi lyfta probiotika, då vi tror att den verkligen har dunderkrafter!

Vissa som har problem med magen eller precis har haft en antibiotikakur blir ibland rekommenderade att ta tillskott i form av probiotika. Det är ju bra att det lyfts i de sammanhangen men faktum är att vi alla kan ha stor nytta av att äta probiotikatillskott. 

Mellan 70 till 80% av immunförsvaret sitter just i tarmarna. Om du får i dig en variation av bra bakteriestammar, så sänker de ph-värdet i tarmen vilket motverkar tillväxten och aktiviteten hos de skadliga och sjukdomsframkallande bakterierna och svamparna, som t ex candida och samtidigt låter de goda bakterierna frodas och jobba åt dig.

 
 
 

Vecka 5

Eftersom vi har lovat er att inte prata om vad man kan få bort ur kosten för att må bättre, utan fokusera på vad vi kan lägga till, så idag vill vi lyfta antiinflammatorisk kost som består av livsmedel som har en dämpande effekt på inflammation i kroppen. Det är framförallt olika typer av föda från växtriket, vildfångad fisk, ekologisk fågel, ekologiskt kött, nötter. Parallellt med detta undviks mat och livsmedel som kan öka inflammation – exempelvis socker, transfetter, halvfabrikat. Det finns olika grader av hur strikt man kan vara i den antiinflammatoriska kosten, det kan man anpassa utifrån egna behov.

 

loading...

Vecka 4

Hej alla fina kunder och följare :-)!

Så fint är det ute nu med snö, det märks att vi går mot ljusare tider, kylan har avtagit och det känns nästan varmt vid -3 grader .

När vi tänker varmt så går våra tankar direkt till glass och eftersom vi har ju lovat er lite tips på hälsosammare 2021, så idag tipsar vi om ett nyttigare variant av glass/ sorbet!

 

loading...

Vecka 3

Varje början på året brukar många av oss längta efter en förändring i livet. Det kan handla om att du vill börja träna, köper ett gymkort går dit några gånger och sedan faller du tillbaka i gamla spår. Eller börjar på en drastisk diet som håller i några månader.
Vad som än gör att många av oss faller tillbaka i gamla vanor beror naturligtvis mycket på hur vi lever och vilka vi är. Men det som vi tror på är ingen quick fix. Varje resa börjar med det första steget, och hela resan består ju av många små steg.
 

 
 

loading...