OverProject 57

Sundsvalls hälsomecka

Våra tips för mer hälsosam och hållbar vardag

Ät mer vego…men välj rätt vego !
 
Nu har det pratats mycket om vegotrender och det verkar som att de är här för att stanna.
Det forskas mycket, många experter uttalar sig ofta positivt om att vi bör äta mer vegetariskt. Kurera har precis skrivit om en studie som har blivit publicerad i British Medical Journal och som tyder på att vegetarisk kost respektive vegetariskt med tillägg av fisk (pescetarianer), hade ett skydd mot medelsvår till svår sjukdom i covid-19.

Vegetarianerna löpte hela 73 procents lägre risk, och pescetarianerna 59 procents minskad risk att insjukna.
Att äta mer vegetarisk mat än vi är vana vid kan faktiskt bidra till bättre hälsa, miljö och klimat. Så det finns ju många aspekter av det hela.

Vi tycker att alla är lika viktiga men kommer nog inte få plats i inlägget om vi ska beröra alla. Vi fokuserar nog på hur maten påverkar vår hälsa och hur vi kan äta för att faktisk må bättre. Är vegetarisk mat bättre bara för att den är just vegetarisk, eller till och med vegansk?

I inlägget hittar ni recept på denna mumsiga grönsakswoken med panerade sojachunks


Ska barn verkligen behöva kosttillskott?

Vi vet nu att våra depåer av D-vitamin sjunker drastiskt när vi inte vistas i solen samt när solen står för långt ner på himlen, för att det ska kunna hjälpa oss bilda D-vitamin. Vi kan tyvärr inte räkna med solens hjälp här uppe i Norden under den största delen av året, ändå anser inte Livsmedelsverket att barnen bör få i sig D-vitamin som kosttillskott efter att de har fyllt 2 år.
Eventuellt rekommenderas D vitamin senare än så för barn som inte vistas mycket i solen och de som bär heltäckande kläder. Vi känner inte så många barn här uppe i Norrland som vistas ute i solen från oktober till mars, om de inte befinner sig i andra delar av världen under den tiden av året .
Så hur kan de få i sig D-vitamin om inte kroppen kan bilda den själv? Hur ser det ut med andra vitaminer , mineraler, nyttiga fetter?


Ät brännässlor och få mer ork till vardagen!

Naturens skafferi bjuder på många fantastiska näringsrika växter under årets gång och just nu är det fullt med små, fina och nyttiga brännässlor.
Brännässlor framkallar kanske några otrevliga minnen från barndomen men förutom de små brännhåren (som blir helt ofarliga så fort man har förvällt, ångat, kokat, torkat, hackat, stött, mixat eller på något annat sätt bearbetat bladen) så innehåller nässlorna hela 70 näringsämnen som till exempel provitamin A, C-vitamin, kalcium, kisel, magnesium, järn, zink, folsyra, flavonoider och essentiella aminosyror.

Några tips på vad du kan göra med brännässlor:
- nässelpesto (med pinjenötter eller solrosfrön)
- nässelpaj
- nässelsoppa
- smoothie med nässla
- strö torkat nässelpulver i såser, soppor och annat för att tillföra lite extra näring i maten
- pannkakor med nässla och ost eller näringsjäst
 eller nässelte!


Sötsugen? – Du är nog inte ensam :-)!

Vi har missat chokladbollens dag! Vi hoppas att ni firade dagen med riktigt goda chokladbollar och om inte så eftersom vi älskar chokladbollar så tänkte vi att vi måste ta igen missen och kommer att bjuda på riktigt goda bollar och recept, i butiken på måndag.

Nyttiga choklad- eller kolabollar?
Ja, de finns :-)!

Vill du veta mer, klicka dig vidare till vårt inlägg och recept.

Ta hand om din hud inifrån

Nu är vintern över och man skulle kunna tro att nu kan vi äntligen få tillbaka vår mjuka, elastiska och återfuktade hud som vi hade innan vintern . Så enkelt är det nog inte och vi märker att många av våra kunder söker produkter nu, som kan hjälpa dem mot just torr hud.

Vad kan vi göra för att stödja huden inifrån?

 

Fasta/ detoxa – förnya din kropp och din hjärna!

Att börja fasta må låta jobbigt men om man tänker att man faktiskt kan förnya sin kropp och sin hjärna, så kan det kanske vara värt besväret ?
 
Det som händer i hela kroppen och i hjärnan, är att alla våra celler få ledigt från att bearbeta den maten som vi tillför och äntligen har tid att jobba med att reparera våra celler. Det jobbar med självläkning helt enkelt!

Lever vi hållbart?

”I början av april i år gjorde vi i Sverige slut på vår andel av jordens resurser. Resten av året tar vi från människor i andra delar av världen och från våra barn och barnbarn. Om alla levde och shoppade som vi i Sverige skulle det behövas tre jordklot till.”
                                   (Naturskyddsföreningen)


Några anledningar till att äta kosttillskott

Nu för tiden är det nog få som odlar sin egen mat. Vi handlar allt fint paketerat, från bröd till sallad och kött, men nästan allt är storskaligt odlat.

Hur påverkar det näringsinnehållet i maten?


 


Grodda är kul!

Om du tycker att det är bra med mycket näring i det du äter, så är groddar något för dig. Hur mycket grönsaker vi än äter idag, så är de ofta påverkade av långa transporter, utarmade jordar, bekämpningsmedel m m. Det påverkar näringstätheten i dem också.
När du groddar, så aktiverar du alla näringsämnen i groddarna genom att du tillsätter vatten och ger dem lite tid (ofta så lite som 3 dagar !).


Rensa i städskåpet

Vem vill inte ha det rent och fint runt omkring sig? Det finns inget bättre än doften av ett nystädat hem eller vindtorkad tvätt. Kanske doften av nybakta kanelbullar, men det kan vi skriva om i ett annat inlägg.
 
Men vad är just doften av nystädat eller nytvättat för dig? Är det starka rengöringsmedel som doftar?
 
Nuförtiden använder man ofta massor av olika produkter med klorin, stark parfym och andra kemikalier för att skapa känslan av nystädat.  Tyvärr så kan de produkterna skapa mer problem än nytta, då vi utsätts för de olika ämnena i så stora mängder hela tiden.


Halsbränna-brist på magsyra?

Tiderna vi lever i visar att trots den goda levnadsstandarden vi har i Sverige, den lättillgängliga vården och maten som är lättillgänglig i stort sett dygnet runt, så verkar många svenskar må dåligt, både fysiskt och psykiskt. 
 
Något som sticker ut i statistiken är kärl- och hjärtsjukdomar, diabetes och mag-tarm relaterade sjukdomar. 
 
Vad har de alla gemensamt? Jo, att de är livsstilsrelaterade sjukdomar. Livstil innebär inte bara hur och vad vi äter, om vi motioner utan även om våra vilovanor och stresshantering. 

Något som vi märker mycket av i butiken är att många har problem med sura uppstötningar och halsbränna. Många har ätit mediciner i flera veckor, månader eller år, en del blir bättre men en del inte, utan de får snarare fler problem. 

Cellsalterna
 
Att ha en god hälsa betyder att vara frisk och att må bra. Idag är det en tuff utmaning att hålla sig i balans, vår hälsa påverkas till exempel av vad vi äter, dricker, sömn, stress (både via strålning från mobil/dator och i vardagslivet) och miljö.

Matintaget borde vara den bästa påfyllnaden av näring, men de råvaror vi äter idag har tappat väldigt mycket näring innan de hamnar på tallriken. Under det senaste århundradet har den moderna kosten kraftigt försämrats då konstgödsel, bekämpningsmedel, tillsatser osv ökat. Besprutade grödor och utarmade jordar gör att vi behöver hitta fler vägar att tillföra både vitaminer och mineraler som vi naturligt fick i oss tidigare. Hamnar man i obalans kan det visa sig både mentalt och fysiskt.

Det finns många fler faktorer som kan påverka, men vi tänker belysa en viktig del som väldigt få har koll på, nämligen vävnadssalter/mineralsalter/cellsalter.

Kemikaliebanta ditt hem

Egentligen är det helt galet när man börjar bli uppmärksam på hur många farliga kemikalier vi har omkring oss.  Hårt besprutad mat, förpackad i plastburkar eller andra material som kan påverka både hälsan och naturen, stekpannor som innehåller PFAS, möbler med bl a  flamskyddsmedel, sköljmedel som inte bara förstör kläder och naturen, utan även kan ha negativ effekt på vår hälsa. Detta är bara några av de hälsofarligaste ämnen som vi faktiskt bör se upp med i vardagen.

Medveten närvaro

Veckorna går, vissa av nyårslöften håller, vissa börjar bli bortglömda.
För många rullar livet på i ett högt tempo, för andra går det långsammare. Har man familj, går ofta livet för fort och vi har svårt att hitta tid till återhämtning. Lever man ensam, önskar man ofta mer rörelse i vardagen. Balans är något som många strävar efter, än är det så svårt att hitta den. Oavsett hur ditt liv ser ut, så är det bra för dig, din kropp och din hjärna, att stanna upp och vara i nuet, åtminstone lite då och då .

Det som vi vill tipsa om idag är medveten närvaro, för en mer hållbar och gladare vardag.

loading...


Probiotika

Måndag igen och idag vill vi lyfta probiotika, då vi tror att den verkligen har dunderkrafter!

Vissa som har problem med magen eller precis har haft en antibiotikakur blir ibland rekommenderade att ta tillskott i form av probiotika. Det är ju bra att det lyfts i de sammanhangen men faktum är att vi alla kan ha stor nytta av att äta probiotikatillskott. 

Mellan 70 till 80% av immunförsvaret sitter just i tarmarna. Om du får i dig en variation av bra bakteriestammar, så sänker de ph-värdet i tarmen vilket motverkar tillväxten och aktiviteten hos de skadliga och sjukdomsframkallande bakterierna och svamparna, som t ex candida och samtidigt låter de goda bakterierna frodas och jobba åt dig.

 
 
 

Antiinflammatorisk mat

Eftersom vi har lovat er att inte prata om vad man kan få bort ur kosten för att må bättre, utan fokusera på vad vi kan lägga till, så idag vill vi lyfta antiinflammatorisk kost som består av livsmedel som har en dämpande effekt på inflammation i kroppen. Det är framförallt olika typer av föda från växtriket, vildfångad fisk, ekologisk fågel, ekologiskt kött, nötter. Parallellt med detta undviks mat och livsmedel som kan öka inflammation – exempelvis socker, transfetter, halvfabrikat. Det finns olika grader av hur strikt man kan vara i den antiinflammatoriska kosten, det kan man anpassa utifrån egna behov.

 

loading...

Nyttig sorbet

Hej alla fina kunder och följare :-)!

Så fint är det ute nu med snö, det märks att vi går mot ljusare tider, kylan har avtagit och det känns nästan varmt vid -3 grader .

När vi tänker varmt så går våra tankar direkt till glass och eftersom vi har ju lovat er lite tips på hälsosammare 2021, så idag tipsar vi om ett nyttigare variant av glass/ sorbet!

 

loading...

Att stärka kroppen inifrån med rätt mat

Varje början på året brukar många av oss längta efter en förändring i livet. Det kan handla om att du vill börja träna, köper ett gymkort går dit några gånger och sedan faller du tillbaka i gamla spår. Eller börjar på en drastisk diet som håller i några månader.
Vad som än gör att många av oss faller tillbaka i gamla vanor beror naturligtvis mycket på hur vi lever och vilka vi är. Men det som vi tror på är ingen quick fix. Varje resa börjar med det första steget, och hela resan består ju av många små steg.
 

 
 

loading...